Behandelmogelijkheden

Na uitgebreid onderzoek kan de oorzaak van uw klachten met de volgende preventieve, correctieve en/of protectieve therapieën worden behandeld:

Podotherapeutische (sport)zolen

Vaak ontstaan klachten door een verkeerde stand of beweging van de voet. Podotherapeutische zolen hebben als doel om de druk onder de voet te verminderen of de stand/beweging te verbeteren. De zolen worden aangemeten en op maat vervaardigd na een uitgebreid onderzoek. 

Protectieve of corrigerende orthese

Wanneer u last heeft van een scheefstand van een of meerdere tenen of wanneer u last heeft van de druk van de schoen, kan een orthese oftewel een teenstukje helpen om klachten te verminderen. Een orthese kan verschillende doelen hebben, zoals het corrigeren van de stand van de tenen of het voorkomen/verminderen van drukplekjes en wrijving van de tenen. Een orthese kan door verschillende materialen vervaardigd worden. Dit ligt aan de stand van uw tenen en is afhankelijk van de klacht. Een orthese dient alleen overdag en met schoenen gedragen te worden.

Prothese voor één of meer tenen

Een vervangende (teen)prothese kan vervaardigd worden na een teenamputatie.

Nagelbeugel of nagelprothese

Een nagelbeugel zorgt voor het corrigeren van de vorm van de nagel om langzaam de gewenste vorm aan te nemen. Deze wordt vaak vervaardigd bij ingroeiende of kromme nagels. Een nagelbeugel is een op maat gemaakte, dunne metalen draad die wordt vastgezet met gel. Het dragen van de nagelbeugel geeft geen beperkingen en is vrijwel niet voelbaar. Ongeveer iedere zes weken wordt de nagelbeugel door de podotherapeut verwijderd. De nagel kan worden geknipt en de beugel wordt, indien nodig, opnieuw gespannen en herplaatst.

Voorlopige therapieën (vilt-tape-verband)

 De voorlopige therapieën worden vaak tijdelijk gebruikt voor het ontlasten van druk of ter ondersteuning van een andere therapievorm.

Instrumentele behandeling

Indien een (medisch)pedicure de nagels, eelt of likdoorns niet kan behandelen, wordt een instrumentele behandeling door de podotherapeut uitgevoerd.

Manipulatie/mobilisatie

Veel klachten kunnen ontstaan door het beperkt bewegen van gewrichten ten opzichte van elkaar (blokkade). Om verminderde mobiliteit (beweeglijkheid) van de voet te voorkomen/verbeteren wordt manipulatie en mobilisatie van de voet uitgevoerd. Dit zijn korte en gerichte bewegingen/technieken die de gewrichten weer goed laten bewegen.

Schoenmodificaties

Kleine aanpassingen aan confectie- of sportschoeisel.

Wondbehandeling

Een wond ontstaat vaak na drukproblemen door overmatige druk en/of inadequaat schoeisel. Bijvoorbeeld bij mensen met diabetes mellitus of een reumatische aandoening. Tijdens behandeling wordt de wond schoongemaakt en overtollig eelt verwijderd. De wond wordt op de juiste manier verbonden.

Dry-needling

Dry-needling is een behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van een minuscuul naaldje. Dit naaldje prikt in bepaalde spierknopen (triggerpoints) zodat deze spierknopen gedeactiveerd worden en de spier gaat ontspannen.

Voorlichting en advies

Dit kan bestaan uit schoenadvies of voetverzorgingstips. Ook geeft de podotherapeut ondersteunend advies over bepaalde oefeningen of rekken van musculatuur. Hoe beter u weet wat goed is voor de voeten, hoe beter u (preventieve) maatregelen kunt nemen.

FITS slippers

Loopt u graag op slippers of sandalen, maar doet u dit niet (vaak) omdat u dan pijn aan uw voeten krijgt? Dan zijn FITS misschien iets voor u. Dit zijn slippers/sandalen met slippers-fitsop maat gemaakte podotherapeutische zolen die wij in onze praktijk maken. U kunt kiezen uit verschillende modellen slippers en sandalen. Deze kunt u bekijken op de website van FITS.

FITS huisschoenen

Wist u dat u 60% van uw tijd in omstandigheden verkeert die vragen om ander schoeisel dan uw gebruikelijke schoenen? FITS heeft dé oplossing om altijd en overal uw zooltherapie voort te zetten. FITS huisschoenen met op maat gemaakte podotherapeutische zolen die wij in onze praktijk maken zijn ideaal voor in huis! U kunt kiezen uit verschillende modellen huisschoenen. Deze kunt u bekijken op de website van FITS. huisschoen-fits